Szybko i smacznie. Omlet hiszpański

Składniki:

5 jajek
1/2 dużej lub 1 mała papryka
100 g sera feta
200 g szpinaku
1/2 szklanki startego sera
olej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę i posoloną paprykę. Następnie przesmażamy szpinak.

W dużej misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy paprykę, szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wlej masę jajeczną z dodatkami. Kiedy boki się zetną przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy omlet na średnim ogniu 10 minut.

Następnie zdejmujemy pokrywkę, patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy do góry nogami, by przewrócić omlet na drugą stronę. Następnie omlet z powrotem zsuwamy na patelnię. Wierzch posypujemy żółtym serem.

Smażymy pod pokrywką jeszcze 2 minuty, dopóki ser się nie rozpuści. Gotowy omlet posypujemy szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll Up