Makaron z szynką i suszonymi pomidorami. Szybko i pysznie

Składniki

Makaron penne ( rurki) – 1 opakowanie

Szynka w plastrach – 1 opakowanie

8 – 10 sztuk suszonych pomidorów w oliwie

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 6 ząbków

Passata pomidorowa lub przecier pomidorowy

2 łyżki ketchupu

Maggi- około łyżki

zioła

Oliwa

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy, następnie przecedzamy dodając odrobinę oliwy i mieszając całość. To sprawi, że nie będzie się on kleił i doskonale wymiesza się z sosem.

W woku rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, chwilę przesmażamy. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodajemy pokrojone w plastry suszone pomidory. Można również dolać odrobinę oliwy z pomidorów. Doda ona jeszcze więcej aromatu potrawie. Całość chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając, aby się nic nie przypaliło. Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę bądź plastry szynkę. Osobiście polecam zwykłą szynkę np. konserwową. Składniki mieszamy, dodajemy do smaku maggi oraz zioła wedle uznania. Polecam odrobinę oregano lub lubczyku. Wlewamy passatę, około szklanki. Jeśli zamiast passaty stosujemy zwykły przecier pomidorowy, należy około 2 łyżki rozrobić w szklance wody. Całość chwilę gotujemy, dodajemy ketchup. Do przygotowanego sosu wrzucamy makaron. Dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll Up