Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Składniki :

1 opakowanie mięsa mielonego wołowego lub wołowo – wieprzowego

Przecier pomidorowy – 2 łyżki

Czosnek – 10 ząbków( łącznie do nadzienia z mięsa mielonego i szpinaku)

Cebula – 1 sztuka

Wino wytrawne – ok 100 ml

Szpinak w liściach ( mrożony lub świeży)

Masło – 1/2 opakowania

Mąka – 2 łyżki

Mleko – około szklanki

Sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej

Makaron do lasagni

Ser żółty starty do posypania

Sposób przygotowania

Farsz z mięsa mielonego – na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i drobno pokrojony czosnek ( 5 ząbków). Przesmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy około pięciu minut i dodajemy wino, a następnie po 2-3 minutach przecier pomidorowy. Całość mieszamy. Farsz ściągamy z ognia.

Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy 5 ząbków pokrojonego w drobne plasterki czosnku,chwilę przesmażamy. Wrzucamy szpinak i smażymy około pięciu minut, co chwilę mieszając. Patelnię ściągamy z ognia.

Sos beszamelowy – na rozgrzaną patelnię wrzucamy około połowy masła i czekamy aż się rozpuści . Następnie wsypujemy delikatnie mąkę po całej powierzchni patelni. Całość mieszamy dokładnie i wlewamy po trochu mleka, cały czas intensywnie mieszając. Powstały sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos ściągamy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym układamy płaty makaronu. Na to wykładamy 1/2 farszu z mięsa mielonego, a następnie warstwę sosu beszamelowego. Następnie znów układamy płaty makaronu i cały farsz ze szpinaku. Na to kolejną porcję sosu beszamelowego. Ponownie mięso mielone, sos beszamelowy i na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut,temperatura 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll Up